Monday, 26 August 2013

Garden Bed

Morning ...
Its Monday uols...jangan ada yang masam-masam yer..
So aktiviti hujung minggu, semalam pergi beli tanah untuk garden bed..dah beli 30 bungkus pn x cukup lagi...dah harganya RM2...mintak kurang pung x kasik..beli 3 biji pasu untuk pokok hydrangea n  ros...x sempat nk letak baja..
maybe weekand nie la pulak..dah kemas2 kan petak garden i nie..pindah kan buat garden bed dekat bawah nun...ruang atas biar dlu..kita buat kat situ dlu yer..x penuh lagi tanahnyer nk kena beli lagi, kat mana yer nak beli tanah hitam / tanah campur yang dalam kuantiti banyak..emm mn nak carik nie, ada suggestion x nursery area bangi..kalau tau bole la share yer..TIA.


Ok part nie jer diarang x simenkan..so i boleh lah letak bata, ala-ala garden bed gitechew..cun x...banyak lagi nie tanah nak kena bubuh...aiyark...modal pun kureng nie...emmm xtau mn nak cari tempat jual dlm pack yang besar2 senang skit kan..dalam tue ada pokok/ dahan yang i tebang..

ngat nak cuba tanam carrot kat situ, amacaman heheh..kalau la jadi...happy sgt..hahah..kalau ok nanti kat atas nak buat lagi dua garden bed..sebelah nak cuba tanam kubis, sebb katanya kubis x nak cahaya banyak, so kenalah kan kat bhg atas tue x bape kena cahaya..amat sesuai.. nak kena beli dawai lagi nk cover tepi tue agar si kucing x datang buat port...RMMM lagi...emm...so agak luas boleh la pikir-pikir nak tanam apa lagi kat situ..kailan x bape cun, ada masa bole amik pic n share kat sini... so tue jer xdak apa pung nak share..hehe

10 comments:

  1. saya ada nampak kat Tesco tanah ni semalam.... rm4 utk 3 bgks tanah ni..kalau tak sale rm1.50 sebungkus....tp pack kecik mcm yg awak beli ni la...la...nak angkot jgk semalam...tp malangnya rak dah kosong...ramai org angkot la tu....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke..tesco mana..saya yang dekat tesco kajang..maybe boleh pergi tgk kut2 ada..tq yer

      Delete
    2. xpernah plk survey tanah kt tesco, kota bharu ade ker?? bleh gak cuba cari. Klu 30 bungkus tu campur2 , anggarannya brp kg yana? ade x dlm 50-60kg?

      Delete
    3. @muka petak petak yg saya jumpa kat Tesco Plentong, Johor....hehehe biasa kat tempat gardening nya brg memang ada...:)

      Delete
    4. sini paling dekat di kajang, jauh jugak tue..bole la pergi kalau ada masa...cuma nak tgk harga di nursery lain mcm mn..hehehe

      Delete
  2. alaa kreatifnye kwnku ni, siap wat garden bed lg. Ok la duk perumahan cm tu, de gaya tersendiri. Xsabau nk tgk pohon2 yg bakal tumbuh memenuhi ruang garden bed. Wa cuma bleh bermimpi je skrg, lmbt nk tgu saat bahagia tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cdgn : rasanya tanam carrot dlm garden bed xlawa psl daunnya xcantik utk dipandang, dlu mu ckp nk semai salad, daun salad lg comey la.

      Delete
    2. salad dah semai, yang salad...cina apatah nama x ingat dahh naik cpt tul, semai salad red fire.. lum naik lagi...heheheh ala x dak tepmat la wa tue wat gitu..space kurang...jangan disaman sudah la..hahah maklum la duk kuarters kerajaan..mu pn bole carik la kayu wat 4 segi sama ja, nie payah kalau bli kayu sapa lak nk potong, gini senang susun jer...g beli pn sendiri, apa2 semua wat sendri susah harap orang nie..hahahha

      Delete
  3. Hai dear..bestlah blog awk..penuh warna warni kehidupan..jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)
    http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Asalam .. ada stu kdai di jalan semenyih..nama kdai tu agro (klu x slp la) bersebelahan dgn rest sup power ali.kdai agro tu ada jual tanah dlm guni besr rm40++je hrga nya .. cuba la servay k.

    ReplyDelete